Geoterminio šildymo schema: kaip veikia ši technologija?

Geoterminis šildymas yra viena iš pažangiausių šildymo technologijų, naudojančių natūraliai susikaupusią žemės šilumą. Ši technologija pasižymi efektyvumu, tvarumu ir galimybe tiek šildyti, tiek vėsinti patalpas. Tačiau kaip veikia geoterminio šildymo sistema ir kokia yra jos veikimo schema? Šiame straipsnyje apžvelgsime geoterminio šildymo schemą ir paaiškinsime, kaip ši technologija užtikrina energijos efektyvumą.

Geoterminio šildymo schema – pagrindiniai komponentai

Geoterminio šildymo sistema susideda iš kelių pagrindinių komponentų, kurie tarpusavyje sąveikauja ir užtikrina šilumos mainus tarp žemės ir pastato:

  1. Požeminiai vamzdžiai – tai geoterminės šilumos mainų sistema, įrengiama po žeme. Šie vamzdžiai gali būti išdėstyti horizontaliai arba vertikaliai, priklausomai nuo sklypo dydžio ir dirvožemio sąlygų. Vamzdžiais cirkuliuoja specialus skystis, kuris absorbuoja žemės šilumą ir perneša ją į šilumos siurblį.
  2. Šilumos siurblys – tai pagrindinis geoterminio šildymo įrenginys, kuris sugeria šilumą iš cirkuliuojančio skysčio ir perneša ją į pastato šildymo sistemą. Šilumos siurblys veikia abiem kryptimis – žiemą jis perneša šilumą į pastatą, o vasarą pašalina šilumą iš pastato ir grąžina ją į žemę.
  3. Šildymo paskirstymo sistema – tai grindinis šildymas, radiatoriai ar kita šildymo įranga, kuria paskirstoma šiluma patalpose. Šildymo paskirstymo sistema užtikrina tolygų temperatūros palaikymą pastato viduje.

Geoterminio šildymo veikimo principas

Geoterminio šildymo schema remiasi šilumos mainų procesu tarp žemės ir pastato. Požeminiai vamzdžiai sugeria šilumą iš žemės, kurioje temperatūra yra pastovi ištisus metus, nesvarbu, ar lauke šalta, ar karšta. Šiluma, sugerta vamzdžių skysčio, pernešama į šilumos siurblį, kuris perdirba šią šilumą ir perduoda ją pastatui.

Žiemos metu šilumos siurblys veikia kaip šilumos šaltinis, išgaunantis žemės šilumą ir paskirstantis ją po pastatą. Vasarą šilumos siurblys veikia priešingai – jis surenka šilumą iš pastato ir grąžina ją į žemę, tokiu būdu užtikrindamas vėsinimą. Šis dvigubas veikimo principas padaro geoterminę sistemą universalią ir efektyvią visus metus.

Horizontalios ir vertikalios geoterminio šildymo schemos

Yra du pagrindiniai geoterminių vamzdžių įrengimo būdai: horizontalus ir vertikalus.

  • Horizontalus įrengimas reikalauja daugiau vietos, nes vamzdžiai yra klojami negiliai, horizontaliai sklypo paviršiuje. Šis metodas paprastai naudojamas, kai yra pakankamai vietos įrengti vamzdynus dideliame plote.
  • Vertikalus įrengimas naudojamas tada, kai vietos yra mažiau arba dirvožemio sąlygos neleidžia įrengti horizontalaus vamzdyno. Šiuo atveju vamzdžiai įrengiami vertikaliai, dažnai gręžiant gilias šachtas. Tai leidžia pasiekti pastovų žemės šilumos lygį net mažame plote.
manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top